Varice: simptome, diagnostic, profilaxie şi tratament

Conform statisticilor, jumătate din populaţia pământului suferă de varice ale membrelor inferioare.

Prin urmare, este esenţial să cunoaştem ce este varicele, cum recunoaştem boala, cum o tratăm şi cum menţinem sănătatea picioarelor.

Foarte mulţi oameni au o atitudine lejeră faţă de această problemă, considerând varicele o boală neserioasă până nu dezvoltă ulcere trofice.

Cu toate acestea, efectuând profilaxia şi, acordând atenţia cuvenită picioarelor, putem să le asigurăm sănătatea şi să evităm restricţiile asociate cu boala. Anume pentru cei, care sunt atenţi la propria sănătate, este pregătit articolul despre varice şi tratamentul acesteia.

Natura corpului nostru determină o circulaţie mult mai uşoară a sângelui de sus în jos (determinată de gravitaţie). Dar cu circulaţia revers este oarecum mai complicat.

Urmăriți-vă sănătatea

În vene sunt prevăzute supape, care permit sângelui să circule doar în sus. În timpul contracţiilor inima propulsează sângele prin vase. El este fixat cu ajutorul supapelor la un anumit nivel până la următoarea contracţie cardiacă.

Totodată, circulaţia sângelui este ajutată de muşchii de la picioare. Contracţia şi relaxarea regulată (de exemplu, în timpul unei plimbări alerte prin pădure) supun venele unei compresii şi relaxări uniforme. Astfel, sângele este propulsat de la o supapă la alta. Aşa trebuie să fie într-un organism sănătos fără varice la picioare.

Supapele în vena dilatată nu se închid ermetic. Între ele se formează un spaţiu, ce duce la încetinirea fluxului sangvin. Circulaţia sângelui se înrăutăţeşte, şi dilată tot mai mult vena. Un cerc vicios.

Ereditate plus…

Se crede ca principala cauză a varicelor este ereditatea. Prezenţa varicelor la rudele mai în vârstă de gradul întâi semnifică faptul că şi dvs. puteţi dezvolta această boală. Şi nu importă despre ce parte a corpului este vorba. Dilatarea venelor poate fi în zona inghinală, în anus (hemoroizi). Cu alte cuvinte, prezenţa genei responsabile de slăbiciunea peretelui venos se poate manifesta mai devreme sau mai târziu, provocând boala.

Când va începe, şi cum va evolua – nu se cunoaşte. În mare măsură aceasta depinde de diferiţi factori care afectează picioarele dvs.

Provoacă dezvoltarea bolii modul sedentar de viaţă, obligaţiunea de a şedea 6-8 ore pe zi (la computer, în maşină etc.), efortul fizic majorat (ridicarea şi transportarea greutăţilor), purtarea tocurilor înalte, lipsa dorinţei de a avea grijă de propriul corp şi consultarea periodică a medicului-flebolog (sau cel puţin a unui chirurg).

Grade de gravitate ale varicelor

Sunt cunoscute 6 grade ale varicelor. Varicele fără tratament şi profilaxie (plus acţiunea factorilor menţionaţi mai sus) vă vor familiariza cu toate 6 grade.

Gradul 0 — există simptome de varice (edeme, greutate sau dureri în picioare, crampe nocturne), dar nici vizual, nici instrumental varicele nu se vizualizează.

Gradul 1 — pe picioare sunt vizibile „steluţe” vasculare sau o reţea vasculară „în pânză de păianjen”, şi uneori apar simptomele descrise mai sus.

Gradul 2 — deseori este denumit de către oameni varice. Se vizualizează venele dilatate sau noduli albăstrii, care cresc în dimensiuni după şederea prelungită în faţa calculatorului sau după mersul pe tocuri înalte. La această etapă este posibilă dezvoltarea trombilor.

Gradul 3 — la semnele descrise mai sus se asociază edeme frecvente, mai pronunţate spre sfârşitul zilei. În timpul somnului edemul dispare, dar apoi reapare.

Gradul 4 — la nivelul membrelor încep modificările trofice (legate de insuficienţa nutriţiei ţesuturilor) . Pielea din cauza acumulării excesive a pigmentului îşi poate modifica culoarea de la maro la negru. Se dezvoltă inflamaţia pielii. Pot fi atât hiperemii nepronunţate, cât şi afecţiuni extinse exsudative. Poate apărea atrofia pielii, caracterizată prin porţiuni albicioase în formă de crater. Acestea sunt indicii directe pentru formarea ulcerului trofic.

Gradul 5 — la toate semnele descrise mai sus se asociază ulcerul trofic cicatrizat.

Gradul 6 — ulcer trofic persistent.

Picioare sănătoase și bolnave

Care sunt procedurile?

Puteţi scăpa de varice în diferite moduri: lipire, sudare sau înlăturare.

1. Sclerozarea. „Lipeşte” vasele mici. Astfel se pot înlătura „steluţele”. Prin injectare se introduce o substanţă care lipeşte pereţii venei. Treptat vena lipită formează un cordon şi se resoarbe. Procedura durează între 5 şi 15 minute. Se efectuează fără anestezie.

2. Coagularea cu laser. Este o metodă pentru a suda vasele mai mari. Se efectuează sub anestezie locală. În lumenul venei se introduce o fibră, prin care trece laserul care „sudează” vasul. Ulterior el se resoarbe.

Timp de o lună după tratament este necesar un regim special: nu se permite ridicarea greutăţilor, se optează pentru încălţăminte confortabilă. Se recomandă purtarea ciorapilor de compresie. Tratamentul este mai indicat în sezonul rece, pentru a putea purta ciorapii fără disconfort.

Profilaxia

Cel mai important lucru este mişcarea. În cazul în care lucraţi într-un birou sau călătorii cu maşina câte 6-8 ore la rând, faceţi o pauză fiecare oră: ridicaţi-vă, întindeţi picioarele, mergeţi să luaţi un ceai sau să faceţi o plimbare pe jos pe stradă (dacă este posibil).

Purtaţi ciorapi de compresie (recomandaţi de către un specialist). Dacă este cald şi nu aveţi posibilitate să purtaţi ciorapi de compresie, obişnuiţi-vă să faceţi în fiecare seară o procedură de electrostimulare. Procuraţi un stimulator neuromuscular (cel mai probabil, îl găsiţi la farmacie).

Reţineţi, grija de propriul corpul începe cu atenţia faţă de sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *