Metode legale de a economisi energia electrică

Schimbarea becurilor

Energia electrică din apartamente poate fi economisită în diverse moduri. Astăzi nu e nici un apartament fără becuri, care se găsesc în fiecare cameră. Se poate economisi ceva cu ele? Bineînțeles că se poate, și pentru a vă convinge de faptul că e necesar să faceți asta trebuie doar să faceți un calcul. Pentru aceasta este de ajuns să luați o lustră obișnuită cu patru abajururi standard și să calculați cât curent consumă fiecare bec cu incandescență.

De obicei în lustre se pun becuri de 80 până la 100 de W. Iar dacă lustra are 4 abajururi, atunci lustra consumă până la 400 W pe oră. Este mult sau puțin? Bineînțeles, dacă lustra nu stă aprinsă toată ziua, atunci nu se simte. Însă în fiecare seară lustra este aprinsă și poate să funcționeze câteva ore. Trebuie să calculați câtă energie electrică consumă o asemenea lustră într-o lună și veți vrea să mergeți la magazin să cumpărați becuri economice.

Bineînțeles că sunt destul de scumpe, în comparație cu becurile cu incandescență. Însă și durata lor de funcționare este mult mai mare. Dacă montați becuri economice, într-o lună puteți economisi în mod considerabil energia electrică. Dar puteți economisi și mai mult și în cazul în care nu folosiți becuri cu incandescență sau economice, ci montați LED-uri, care folosesc și mai puțină energie electrică.

Un calcul comparativ arată că un bec obișnuit costă cel mult 1 dolar, iar unul economic între 4 și 6 dolari. Iar dacă e să ne uităm la LED-uri, prețul lor este mult prea mare pentru mulți dintre români – până la 15 dolari bucata (asta în cazul în care comparăm becul cu incandescență de 100 W cu un LED cu aceeași putere). De ce o diferență așa de mare de preț? Pentru că un LED folosește aproape de 10 ori mai puțină energie electrică decât becul cu incandescență. Iar durata de funcționare este de până la 4 ani, care de asemenea trebuie luată în calcul. În schimb, dacă montați în camere asemenea becuri, puteți economisi cu o treime cheltuielile pentru energie electrică.

Economisește bani

Instalația electrică în apartament

Energia electrică poate fi economisită și prin instalația electrică obișnuită din toate camerele apartamenului? Este într-adevăr așa. Va trebui să verificați integritatea instalației din apartament și să eliminați triplurile și prelungitoarele.

Problema constă în faptul că diferite tripluri și prelungitoare pot să mărească rezistența rețelei, ceea ce duce la o pierdere mare de enegie electrică.

Regimul «standby» al aparatelor electrice

După câte se pare, puțini oameni știu că și în cazul în care televizorul, combina muzicală și DVD player-ul nu funcționează, dar se află în regim standby, se consumă de asemenea energie electrică. Ce este regimul «standby»? Este un LED aprins pe panoul de comandă, care arată că aparatul este conectat la rețea. Deși aparatul pare deconectat, de fapt el consumă curent electric.

De exemplu, un sistem acustic care nu funcționează, însă este pur și simplu conectat la rețea, consumă 11 W. Și asta doar într-o oră. Iar dacă e să calculăm cât consumă într-o zi, într-o lună? În majoritatea cazurilor asemenea aparate sunt folosite doar câteva ore pe zi, sau chiar mai puțin, iar în restul timpului ele pur și simplu consumă curent electric, care de asemenea trebuie plătit.

aprinde “standby”

Economia de energie electrică pentru frigider

Bineînțeles, frigiderul este un lucru foarte bun, însă dacă nu este utilizat corect, va consuma mai multă energie electrică decât este necesar. Este foarte important să nu fie așezat lângă calorifer sau aragaz (pe gaz sau electric), deoarece se va încălzi mai repede. Iar aceasta înseamnă că se va porni mai des. În afară de faptul că se va defecta mai repede, va și consuma mai mult curent electric.

Nu trebuie să puneți mâncare fierbinte în frigider, nu trebuie să deschideți de multe ori ușa. Aceasta va face de asemenea ca frigiderul să pornească mai des.

Fiți atenți la regimul de temperatură afișat pe frigider. Dacă ați observat că frigiderul nu se oprește practic niciodată, atunci trebuie să fixați o temperatură mai mare . Acest lucru nu va influența foarte mult calitatea de păstrare a alimentelor, însă va ajuta la economisirea energiei electrice. În caz extrem, alimentele foarte perisabile pot fi așezate lângă peretele din spate al frigiderului, acolo temperatura fiind mereu mai joasă.

Aparatele auxiliare

Chiar și în cazul în care în cameră există doar un singur bec, se poate face în așa fel ca el să lumineze mai tare sau nu prea tare. Pentru aceasta trebuie să i se conecteze un comutator. În felul acesta se poate economisi de asemenea energia electrică. Este foarte avantajos ca aceste comutatoare să fie folosite doar împreună cu LED-urile, deoarece cu ajutorul lor se poate regla intensitatea luminii becurilor. Un asemenea dispozitiv poate fi controlat de la distanță. Cu ajutorul lui se reglează atât intensitatea luminii, cât și puterea de iluminare.

Mai există încă o posibilitate de a economisi energia electrică – să se instaleze în încăpere senzori de mișcare. Deoarece se întâmplă des ca unele persoane să uite pur și simplu să stingă lumina când pleacă de acasă. Se întâmplă foarte des în special când omul pleacă târziu la serviciu și, în grabă, uită pur și simplu să stingă lumina. Însă dacă în încăpere se instalează un senzor de mișcare, atunci el va opri iluminarea. Însă el trebuie setat în așa fel, încât să nu oprească imediat iluminatul, ci peste 5 minute după ce omul iese din cameră. Căci poți ieși din cameră pentru câteva minute, și să revii.

De asemenea, senzorul de mișcare poate fi montat și pe holul apartamentului, unde circulăm des (de exemplu, mergem la toaletă), dar nu stăm mult timp. Pentru a nu aprinde și stinge lumina mereu, sau, și mai rău, pentru a nu lăsa lumina aprinsă mereu pe hol, se poate monta un senzor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *