Cum tratăm „montura” de la picior?

„Montura” de la picior (denumirea ştiinţifică – Hallux Valgus) este o afecţiune răspândită printre femeile în vârstă de peste 20 de ani. Fără un tratament adecvat hallux valgus scade semnificativ calitatea vieţii.

Deformarea valgus se dezvoltă pe neobservate. Totul începe cu durere la mersul pe jos. Apoi, lângă degetul mare de la picior se formează o proeminenţă mică, care în cele din urmă creşte într-un nodul mare.

Această afecţiune este asociată cu slăbiciunea ligamentelor şi muşchilor. Femeile sunt expuse acestei probleme de 10 de ori mai frecvent decât bărbaţii.

Descrierea afecţiunii

Deformarea valgus a primului deget de la picior (Hallux Valgus) este o afecţiune ortopedică asociată cu deplasarea oaselor labei piciorului. Ca urmare a deformării, pe talpă adesea se formează bătături. Femeilor cu valgus le este mai greu să îşi aleagă încălţămintea potrivită. Ele mai frecvent întâmpină dificultăţi la mersul pe jos. Deosebit de greu suportă hallux valgus femeile peste 35 de ani.

Cauzele apariţiei maladiei

 1. Predispunerea ereditară către întinderea muşchilor şi ligamentelor.
 2. Displazia ţesutului conjunctiv, determinată genetic.
 3. Sechelele poliomielitei sau rahitismului.
 4. Sechelele traumelor.
 5. Excesul de greutate.
 6. Inactivitatea fizică.
 7. Efortul fizic excesiv.
 8. Purtarea încălţămintei strâmte şi incomode.
 9. Anomalii congenitale ale structurii piciorului.
 10. Îmbătrânirea prematură a ţesutului osos.
Hallux Valgus

 

Chiar şi un om complet sănătos poate dezvolta deformarea valgus sub influenţa încălţămintei inconfortabile. Sarcina asupra articulaţiei dintre falanga de bază a degetului şi osul metatarsian creşte în poziţia verticală. Dispare tonusul muscular sănătos, ligamentele se întind. Oasele metatarsiene se desfac ca un evantai, are loc o inversare patologică a primului os metatarsian, şi degetul mare se întoarce spre exterior.

Simptomele valgusului

 1. În stadiile incipiente – durere sâcâitoare, care se amplifică spre seară. Noaptea durerea practic nu se simte. Înroşirea pielii lângă degetul mare. Agravarea bursitei (dacă există).
 2. Stadiul intermediar – abaterea pronunţată a osului de la poziţia naturală. Dureri pronunţate la mersul pe jos. Blocarea nervilor, caracterizată prin dureri intense acute. Imposibilitatea de a merge în încălţămintea obişnuită. Hipercheratoza pielii picioarelor, bătături.
 3. Stadiul final – deformarea piciorului este pronunţată. Durerea devine cronică. Pielea este aspră în locurile de contact cu încălţămintea. Edeme, roşeaţă, infectare, osteomielită. Dureri acute în tălpi. Modificarea mersului, şchiopătat. Se poate dezvolta picior plat.

Cum se stabileşte diagnosticul de valgus?

Pentru stabilirea diagnosticului de hallux valgus este suficient examenul exterior, palparea şi radiografia. În unele cazuri, adiţional se recomandă CT sau RMN.

De diagnosticul şi tratamentul hallux valgus se ocupă medicii-ortopezi, chirurgii. În cazul în care procesul inflamator antrenează nervii labei piciorului este necesar consultul neurologului.

Intervenţiile chirurgicale în caz de hallux valgus

Medicina cunoaşte peste 300 metode chirurgicale de corecţie a hallux valgus. Intervenţia poate fi efectuată la orice etapă de evoluţie a maladiei.

În stadiile incipiente ale bolii se fac intervenţii pe ţesuturile moi ale piciorului. În stadiile intermediare şi severe – pe ţesuturile moi şi oase. În cazul prezenţei hallux valgus la ambele picioare, intervenţia se face la fiecare picior cu intervalul de câteva luni.

Perioada postoperatorie include purtarea îndelungată a pansamentului cu gips, lipsa sarcinii asupra piciorului, gimnastică curativă pe durata perioadei de recuperare. În poziţia culcat piciorul operat trebuie să fie mai sus decât capul. După îndepărtarea gipsului, pacientul trebuie să poarte încălţăminte ortopedică şi branţuri speciale.

Tratamentul cu Valgus

Tratamentul nechirurgical al valgusului

Tratamentul non-invaziv al hallux valgus presupune reducerea sarcinii asupra piciorului bolnav, excluderea factorilor traumatizanţi: tocuri înalte, pantofi strâmţi, efort fizic excesiv etc.

Reţineţi, tratamentele non-invazive sunt eficiente doar în stadiile incipiente ale bolii.

Cea mai simplă metodă este reducerea sarcinii asupra piciorului cu ajutorul băilor la picioare. O eficacitate recunoscută au băile cu ulei de levănţică. Ele nu doar calmează durerea, dar, de asemenea, înmoaie bătăturile.

Sunt foarte eficiente exerciţiile fizice. Programul de exerciţii implică mutarea cu tălpile a obiectelor mici (pietricele, mingi mici), mersul pe jos desculţ pe teren accidentat, ridicarea desculţ pe perete suedez etc.

Metodele fizioterapice de tratament al hallux valgus sunt: sonoforeza, electroforeza, magnetoterapia, terapia cu ozocherită sau parafină, masajul tălpilor.

Dispozitive ortopedice: branţuri ortopedice, talonete, atele, încălţăminte de corecţie, perniţe de protecţie, orteze.

În cazul sindromului dolor pronunţat, este recomandată aplicarea unguentelor antiinflamatoare (diclofenac, ibuprofen, nimesulide).

Sistemul corector de atele Valgus 2 in 1

Utilizarea atelelor ortopedice Valgus 2 in 1 este indicată pentru corectarea hallux valgus în stadiile incipiente sau medii, sau pentru recuperarea postoperatorie.

Dispozitivul redă degetului poziţia anatomică corectă fără durere şi disconfort. El oferă o fixare a ţesuturilor pentru o perioadă lungă de timp. Setul complet este recomandat pentru utilizarea în poziţie şezând sau culcat. În timpul mersului se poartă fixatorul de silicon.

Pe parcursul zilei Valgus 2 în 1 se poartă de la câteva ore la 24 ore. Durata tratamentului este de 30-60 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *