Cum să tratați varicele de pe picioare

Problema venelor varicoase apare brusc și se agravează în timp. Mulți oameni nu acordă importanță disconfortului și încep să-și facă griji doar atunci când apar așa-numitele ”steluțe”. Dar varicele ne dă semnale mult mai devreme. În acest articol vom discuta despre simptomele acestei boli și cele mai eficiente metode de tratare a ei.

Vasele sanguine au funcția importantă de a permite sângelui să ”aprovizioneze” celulele organismului cu oxigen și substanțe nutritive. Dacă ați observat acumulări ale vaselor de culoarea violetă sau albastră, este un motiv de îngrijorare și trebuie să consultați un doctor. Varicele nu este un defect cosmetic. Este o boală serioasă, care nu se tratează de la sine.

Varicele este o boală vasculară frecvent întâlnită, care afectează aproximativ jumătate din populați globului. Un rol important în dezvoltarea sa îl are factorul ereditar. Se manifestă prin slăbirea congenitală a pereților venelor și a valvelor. Varicele membrelor inferioare sunt de diferite tipuri, iar manifestarea bolii depinde de stadiul și forma ei.

Simptomele vizibile

 • edemele membrelor inferioare;
 • vase proeminente și de formă neregulată, vizibile sub piele;
 • pielea gleznelor aspră și de culoare închisă;
 • sângerări și ulcere trofice ( la stadiile avansate ale bolii );
 • predispunerea la hemoragii și fragilitatea vaselor sanguine;

De obicei, pacienții cu varice acuză crampe musculare nocturne, senzație de oboseală și greutate în picioare, umflare, edeme și durere, care se agravează după o perioadă îndelungată de ședere sau stat în picioare. Din păcate, persoanele care suferă de varice nu se grăbesc să consulte un flebolog sau chirurg. Aceasta din cauza că boala nu provoacă disconfort, în afară de defectul cosmetic. Însă, agravată în timp, boala poate conduce la complicații grave- tromboflebita, tromboza venoasă profundă și ulcere trofice.

Simptomele vizibile

Staza venoasă a sângelui la nivelul picioarelor conduce la îngroșarea sângelui și blocarea vaselor cu tromb. Din cauza dereglării circulației sanguine, pielea picioarelor nu primește aportul de nutrienți și astfel se formează ulcerele trofice.

Cauzele apariției venelor varicoase pe picioare ( ”steluțe”, ”pânză de păiangen”, ”plasă”):

 • Obezitatea;
 • Factorul ereditar;
 • Viciile- fumatul, alcoolismul;
 • Bolile cronice ale glandei tiroide, ovarelor, erupții cutanate;
 • Sarcina și nașterea;
 • Petrecerea unei perioade lungi în picioare sau așezat;
 • Administrarea fără control a preparatelor hormonale;

Cum să eliminați venele varicoase de pe picioare?

Ideal ar fi să luați măsuri de profilaxie, să administrați medicamente și produse speciale de uz extern. Dacă, însă, ați ratat șansa de a preveni boala, există o listă de proceduri radicale pentru lupta cu ”steluțele venoase”.

 1. Scleroterapia- intervenție chirurgicală în cazul afectării vaselor cu un diametru mai mare de 1 mm. Această metodă are o eficacitate înaltă (80%) și nu lasă urme sau cicatrici pe piele, eliminând complet ”steluțele venoase”. În vasele afectate este introdus un preparat care ”încleie” pereții acestora. Scleroterapia este indicată în sezonul rece.
 2. Fotocoagularea și sclerozarea cu laser. Metoda este eficientă în cazul plaselor vasculare mici, unde capilarele nu sunt mai mari de 1 mm. Sclerozarea cu laser și fotocoagularea nu au efecte adverse și nu provoacă durere. E necesar să fie efectuate de câteva ori. Cicatricele și urmele se vor vindeca în aproximativ 2 luni.
 3. Ozonoterapia- una dintre cele mai noi metode de a elimina ”steluțele venoase”, dar și cea mai scumpă. În vasul sanguin se introduce acul cu ozon și astfel, 85-90% dintre celulele roșii dispar.

Tratamentul trebuie ales în mod individual, dar e necesar să fie început cât mai devreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *