Cum să renunțați la fumat?

Cum să renunțați la fumat? Mii de oameni din întreaga lume își adresează zilnic această întrebare.

Totul depinde de modul în care fumătorii percep dorința de a fuma.

Pentru cineva este doar un obicei prost, ca rosul unghiilor sau clefăitul, de exemplu. Pentru alții este o dependență bolnăvicioasă și periculoasă. Ceilalți sunt convinși că e vorba de forța spiritelor rele, care îi determină să ia căi greșite.

Există multe metode de a trata această dependență! Cu ajutorul pastilelor, plasturilor, a rugăciunilor, hipnozei și ritualurilor șamanilor. Sigur că efectul pozitiv al acestor măsuri este direct proporțional efectului de autosugestie.

Eu sunt pragmatic și clasific fumatul ca pe un business: profitabil pentru producătorii de tutun și extrem de neavantajos pentru fumători. Producătorii propagă ideea că fumatul este la modă, te face stilat, ajută la dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, calmează nervii. Fumătorul însă se răsplătește cu sănătatea și viața. În opinia mea, există metode mai ieftine și inofensive de a căpăta ceea ce îți oferă țigara.

  • Poți să te calmezi cu ajutorul unei cești de ceai, a unei rugăciuni, meditații sau prin a face sex.
  • Poți să-ți dezvolți aptitudinile de comunicare, folosind sfaturile psihologilor de pe internet.
  • Poți să devii stilat cu ajutorul hainelor la modă, care te avantajează.
renunțe la fumat

Ce vă oferă fumatul?

Cea mai bună metodă de a vă lăsa de fumat este să nu începeți să fumați. Înainte de a lua țigara în mână, răspundeți sincer la întrebările: ”Ce îmi va oferi fumatul? Voi deveni mai puternic, mai bun, mai rezistent, mai înțelept? Voi avea bicepși mari sau un corp de fotomodel?”

Dacă ne imaginăm câți bani vom cheltui pentru fumat(adică vom arunca în vânt), ni se face rău.

Un prieten de-al meu cumpăra țigări într-un magazin on-line. La finele anului a calculat cheltuielile. În câțiva ani el a ”făcut scrum” 4000 de dollari. Cu acești bani puteți face lucrări de renovare într-un apartament mic, puteți achita un curs educațional sau să trăiți o lună într-o stațiune pe o insulă tropică.

În opinia mea, viața e cel mai de preț dar. De aceea ar fi bine să excludem toți factorii negativi. Nu poate fi nimic mai rău, decât să ne irosim sănătatea și să putrezim de vii, din cauza lipsei de voință.

Cum să renunțați la fumat, prima opțiune.

Dacă fumați deja, încercați acest experiment. Atunci când întindeți mâna să luați o țigară, luați-o, dar nu fumați.

Țineți-o, puneți-o în gură, dar n-o aprindeți. Ar fi bine să experimentați în compania unui prieten sau a unei rude nefumători. Încercați să purtați o discuție lejeră, ținând țigara în mână. De exemplu, există oare viață pe planeta Pluto. Dacă disconfortul dispare peste 30 de minute și nu ați aprins țigara, sunteți un norocos. Organismul dvs., nu e dependent de nicotină. Pentru a vă lăsa de fumat, e nevoie doar de voință.

E posibil că în acest caz nu doriți să fumați, dar situați vă constrânge să o faceți. Colegii sau prietena vă roagă să-i țineți companie. Trebuie să spuneți un ”nu” ferm, iar pentru cei din anturajul dvs. inventați o scuză. De exemplu, starea sănătății nu vă permite să fumați sau nu vă mai place misrosul fumului de țigară. Dacă cei apropiați vă stimează, vor deveni înțelegători și nu vă vor ademeni.

Cum să renunțați la fumat, a doua opțiune.

Dacă experimentul a eșuat, sunteți total dependent de nicotină. De cât timp fumați? Dacă fumați deja de 15 ani din 30, este imposibil să vă lăsați singur de fumat.

Cu cât mai devreme ați fumat prima țigară, cu atât e mai greu să vă lăsați de fumat. Cauza ar fi formarea organismului. Organismul femeilor este complet format la vârsta de 24 de ani. Cel al bărbaților- la 25-26 ani. Dacă ați început să fumați în adolescneță, corpul dvs. s-a dezvoltat ținând cont de prezența nicotinei. Mai mult ca atât, organismul e capabil să ”calculeze” norma sa de nicotină. De exemplu, 5 țigări pe zi. Dacă fumați mai puțin, veți simți ”foamea de nicotină (veți deveni nervos și susceptibil la orice fleac). Dacă fumați mai mult, veți resimți sevrajul (amețeli, stare de slăbiciune).

Pentru persoanele cu dependență severă de nicotină au fost inventate gumele de mestecat, plasturii și alte metode de acest fel. Însă ele nu au efect major. Pur și simplu treceți de la un doping la altul. Veți continua să plătiți pentru irosirea sănătății. Unicul plus al acestor metode este acela că plămânii dvs. vor fi sănătoși. Dar stomacul, ficatul și intestinul gros- nu prea.

Unicul mod cu ajutorul căruia persoanele dependente de nicotină pot să se lase de fumat, este să-și îndrepte voința asupra luptei cu sine însuși.

Nu trebuie să vă lăsați imediat de fumat. Aceasta dăunează sănătății. Excluderea totală de nicotină aduce un mare stres organismului, care poate fi comparat cu trauma psihologică provocată de pierderea unei rude. În rezultat, mulți dintre fumătorii înrăiți, care au exclus nicotina dintr-odată, au întâmpinat probleme cu inima, pancreasul, tumori canceroase.

Trebuie să vă lăsați treptat de fumat. Calculați ”doza” dvs. zilniză de nicotină. De exemplu, 6 țigări pe zi. Trebuie să fumați timp de o săptămână nu mai mult de 6 țigări pe zi. În săptămâna următoare- nu mai mult de 5 țigări pe zi. Mai târziu micșorați până la 4 și până la 3. Timp de 3-4 săptămâni trebuie să fumați câte 3 țigări pe zi. Atunci când veți simți că nu aveți nevoie de mai mult, micșorați numărul până la 2. Trebuie să înlăturați treptat acest obicei, până când vă veți lăsa complet de fumat.

Scapa de obiceiurile proaste

În această perioadă trebuie să fumați conform următoarelor reguli:

  1. Aprindeți prima țigară numai după o oră de la micul dejun.
  2. După ce ați fumat, mestecați gumă.
  3. Fumați doar la anumite ore.
  4. Dacă nu obișnuiți să mâncați înainte de somn, nu fumați, fiind flămând. Înainte de aceasta, beți puțin chefir sau mâncați un măr.
  5. Semințele, gumele de mestecat, cafeaua tare și sucul de roșii cu sare diminuează dorința de a fuma. Țineți aproape aceste produse, în cazul în care veți simți că vreți să fumați.
  6. Refuzați țigările de marca preferată. Înlocuiți-le cu țigări foarte tari sau învățați să rulați manual țigări.
  7. Atunci când veți ajunge la etapa de a fuma 2 țigări pe zi, decalajul dintre ele trebuie să fie de 8 ore. Mai târziu, veți uita că a venit ora să fumați și veți conștientiza că nu mai aveți nevoie de țigări. Acesta va fi ultimul pas spre victorie.

Tatăl meu a murit din cauza cancerului la plămâni. Și de aceea știu care este adevăratul preț al țigărilor. Doi ani în urmă prietena mea a născut un copil cu o patologie serioasă, cauzată de dependența de nicotină. Fumătorii poartă răspundere nu doar pentru sănătatea lor, dar și cea a copiilor.

Vladimir Levșin, doctor în medicină, afirmă că există o metodă mult mai eficientă și rapidă de a vă lăsa de fumat. Preparatele cu substanța activă citisina- îlocuitorul inofensiv al nicotinei. Unul din cele mai eficiente preparate în acest sens este ZeroSmoke – un remediu natural și inofensiv în lupta cu fumatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *